Risto Lauriala viettää 40 vuotis taiteilijajuhlaa

Pianotaiteilija Risto Laurialan ensikonsertti oli Sibelius-Akatemialla 11.4.1973. Konsertin keskeisinä säveltäjiä olivat tuolloin Bach, Beethoven ja Schubert. Lauriala muistelee ensikonsertin saamaa arvostelua:

”Erik Tawaststjerna aikoinaan sanoi konserttiarvostelussaan: onnellinen pianisti on se, jonka johtotähtinä ovat Bach, Beethoven ja Schubert. Hän ei eksy tieltänsä. Minusta siinä on kiteytettynä eräänlainen muusikon kutsumus”.

Monipuolisen ja ansioituneen taiteilijauran kunniaksi Helsingissä sijaitseva Kanneltalo järjestää Risto Laurialan 40 vuotis taiteilijajuhlakonsertin torstaina 28. helmikuuta klo 19.

Neljän vuosikymmen ajan Lauriala on kiertänyt pianistina eri puolilla Suomea ja maailmaa. Työtehtävät ovat vaihdelleet pienistä kotikonserteista suurten eurooppalaisorkesterien solistisiin tehtäviin. Kansainvälisyys on ollut pianistin työssä jatkuva ilon aihe. Erityisen usein Lauriala on vieraillut Keski-Euroopan perinteisissä musiikkimaissa sekä Iso-Britanniassa ja Venäjällä. Konserttimuistoja on kertynyt myös Afrikan, Aasian ja Pohjois-Amerikan mantereilta. Välillä pianistin työ on vienyt jännittäviin paikkoihin ja tilanteisiin, kuten Georgian, Bosnian ja Zimbabwen konfliktien tuntumaan.

Koko työuransa ajan Risto Lauriala on työskennellyt tiiviisti Sibelius-Akatemialla, aluksi pianonsoiton lehtorina ja myöhemmin osa-aikaisena säestyksen lehtorina. Työn rinnalla hän on konsertoinut jatkuvasti eri puolilla Suomea. Pienet ja suuret paikkakunnat ovat tulleet hyvin tutuiksi ja yleisösuhde on ollut lämmin ja lojaali, mistä Lauriala on erittäin kiitollinen. Sibelius-Akatemialla puolestaan tuhannet nuoret opiskelijat ovat tulleet harjoituksissa ja konserteissa tutuiksi. Heidän kanssaan työskentely on pitänyt pianistin ammattitaidon virkeänä. Samalla on saanut seurata musiikkielämän tulevien ammattilaisten kehitystä ja on voinut soittaa päivittäin vaihtelevaa uutta musiikkia.

”Taaksepäin katsoessa huomio kiinnittyy suomalaisten muusikkojen valtavaan ammatillisen tason nousuun ja muusikkokunnan kasvamiseen, etenkin pianistien, viulistien ja sellistien osalta. Myös eri tyylilajien tuntemus on valtavasti syventynyt. Samoin poikkitaiteelliset virtaukset. Muusikon työ on rikkainta mitä kuvitella saattaa, vaikkakin lieveilmiönä on taustalla aina vaaniva vaara, omien voimavarojen oikein suhteuttamisesta, sekä turhan kilpailuasetelman välttäminen. Musiikki ja sen paras anti eivät koskaan muutu, ja siitä voimme iloita kaikki yhdessä!”

Tervetuloa kaikki lämpimästi RIsto Laurialan 40 vuotis taiteilijajuhlakonserttiin!