Maj Lind -kilpailun voitosta 50 vuotta

Oululaissyntyisen pianotaiteilija Risto Laurialan, 70, Maj Lind -pianokilpailun voitosta tulee tänään 4.11.2020 kuluneeksi 50 vuotta. Kilpailun voitto sinetöi pianotaiteilija Laurialan suuntautumisen pianistiselle uralle, mikä yhä jatkuu. Toisen palkinnon vuoden 1970 kilpailussa sai Minna Pöllänen ja kolmannen Arto Vähälä. Lisäksi säveltäjä Jukka Tiensuu sai kilpailussa tunnustuspalkinnon erityisesti modernien teosten esittämisestä.

Oululaissyntyinen Lauriala oli soittanut orkesterin solistina (Oulun kaupunginorkesteri, Palmgrenin Virta-konsertto) vain kerran ennen vuoden 1970 Maj Lind -kilpailun finaalia, jossa hän soitti Ludwig van Beethovenin pianokonserton nro. 5 Es-duuri op. 73, lisänimeltään ”Keisarikonsertto”. Orkesterina toimi Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri johtajanaan kapellimestari Kari Tikka. 1970 Maj Lind -kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi professori Taneli Kuusisto.

– Aloitin opintoni Sibelius-Akatemiassa vuonna 1969. Erityisesti teini-ikäisenä soitin urkuja yhtä paljon kuin pianoa. Sibelius-Akatemiassa minulla oli sovittu jo urkutunneista urkuri Tauno Äikään kanssa. Maj Lind -kilpailun voitto kuitenkin sinetöi päätökseni keskittyä pääinstrumenttina täysipainoisesti pianoon. Lisäksi Sibelius-Akatemian pääsykokeissa vararehtori Veikko Helasvuon minulle toteama ”Et voi palvella kahta herraa” – pianoon ja urkuihin viitaten – vaikutti osin päätökseeni, muistelee edelleen aktiivisesti uraansa jatkava ja pianoa soittava Risto Lauriala.

Vuonna 1970 kilpailu oli järjestyksessään kahdeksastoista. Ensimmäinen Maj Lind -kilpailu järjestettiin vuonna 1945. Kilpailu on merkittävin suomalainen pianokilpailu, jota järjestettiin kansallisesti vuosina 1945-1997 ja vuodesta 2002 alkaen kansainvälisenä kilpailuna. Neljä vuotta myöhemmin Maj Lind -voitostaan sijoittui Lauriala myös Wienin musiikkikorkeakoulun pianokilpailussa ensimmäiseksi vuonna 1974. Lauriala on myös toiminut Maj Lind -kilpailun tuomarina vuosina 1974, 1982, 1994 ja 2002.

Ja vaikka koronaviruspandemia on peruuttanut myös Laurialan konsertteja, esiintyy hän marras-joulukuussa 2020 vielä ainakin Helsingissä, Imatralla ja Turussa soolokonsertein sekä pianotrion Lauriala – Tero Latvala (viulu) – Marko Ylönen (sello) kanssa. Konserteissa on huomioitu koronaturvallisuus ja -rajoitukset tapahtumanjärjestäjien toimesta.

Lisätiedot: pianotaiteilija Risto Lauriala, puh. 0500 898 419, www.ristolauriala.com 

Maj Lind kilpailun historiaa: http://majlindcompetition.fi/historia-maj-lind/

Liite: Kuva Maj Lind -kilpailun 1. palkinnosta 4.11.1970.