Monthly Archives: joulukuu 2018

Goldberg-muunnelmien kiertue – 20.1. konsertti Kölnissä

Pianotaiteilija Risto Lauriala J.S. Bachin Goldberg-muunnelmien kiertueelle – 20.1. esiintyminen Saksan Kölnissä. Suomessa Lauriala soittaa Goldberg-muunnelmat Turun Wäinö Aaltosen museossa 8.1., Ylivieskan Akustiikka-salissa 13.1. ja Lohjan kirkossa 10.2.2019.

Die erste Wiener Musikschule Konzert in Köln Die erste Wiener Musikschule (Frechen-Königsdorf) Sonntag 20.1.2019 um 18 Uhr. Programm:  J.S.Bach: Goldberg-Variationen BWV 988.

Saksan Kölnissä Königsdorfissa Bachin Goldberg-muunnelmat soivat Laurialan tulkitsemina Die erste Wiener Klavierschule pianokonserttien sarjassa: http://www.erste-wiener-klavierschule.at/.

Risto Lauriala on levyttänyt Goldberg-muunnelmat suomalaiselle Alba-levy-yhtiölle 1990-luvulla. Laurialan Sibelius-, Josef Suk- ja Bach-levytykset ovat saaneet erinomaisia arvioita ulkomailla muun muassa arvostetuissa Gramophone- ja Classic Cd- lehdissä. Lauriala tunnetaankin muun muassa Johann Sebastin Bachin monumentaalisten teosten erinomaisena tulkitsijana.

Suuren yleisön tietoisuuteen Risto Lauriala nousi vuonna 1970 voitettuaan ensimmäisen palkinnon Maj Lind- pianokilpailussa. Vuonna 1974 hän sai ensimmäisen palkinnon Stepanov -kilpailussa Wienissä. Ensikonserttinsa Risto Lauriala piti vuonna 1973, jonka jälkeen hän on esiintynyt ahkerasti kamarimuusikkona, orkestereiden solistina ja lied-pianistina Euroopan maissa, Neuvostoliitossa/Venäjällä, Japanissa, USA:ssa ja Chilessä. Konserttisarjoissaan Risto Lauriala on esittänyt muun muassa Beethovenin pianokonserttoja, Bachin Partitat sekä Schubertin pianosonaatteja.

Risto Lauriala on tehnyt lukuisia levytyksiä. Naxos-yhtiölle hän on levyttänyt mm. Sibeliusta, transkriptioita Bachin viulu- ja urkuteoksista sekä Josef Sukin ja Selim Palmgrenin pianoteoksia. Suomalaiselle Alba-yhtiölle hän on levyttänyt Beethovenin Diabelli -muunnelmia, Bachin Partitoja, Goldenberg-variaatiot, “Die Kunst der Fuge”- teoksen pianoversiona, sekä Schubertin pianoteoksia. Jouluna 2002 häneltä ilmestyi Alban tuottamana Schubertin lauluja Lisztin sovittamana, Helsingin Sanomat valitsi sen 30:nen parhaimman v. 2002 julkaistun klassisen musiikin levytyksen joukkoon.

Pianotaiteilija Risto Lauriala aloitti musiikkiopinnot Oulussa Helge Lückin ja myöhemmin Oulun musiikkiopistossa J.Törnwallin oppilaana. Sibelius- Akatemiassa hän opiskeli professori T.Mikkilän johdolla suorittaen pianodiplominsa 1972. Opintojaan hän täydensi Lontoossa Ilona Kabosin yksityisoppilaana sekä Wienin musiikkikorkeakoulussa Dieter Weberin johdolla.